Waarom heb ik besloten de HSCT behandeling te ondergaan?

Jarenlang is het mij gelukt om mij niet te laten leiden door MS. Ik wilde MS mijn leven niet laten beheersen. Dit veranderde toen ik op mijn 29e volledig werd afgekeurd. Ik werd met de neus op de feiten gedrukt en besefte toen eigenlijk pas hoeveel ik had ingeleverd.

 

De medicatie heeft voor mij helaas niet het gewenste effect. Wat ik ook probeer, ik word er heel ziek van en krijg zelfs extra complicaties.

 

Ik volg de HSCT behandeling al een aantal jaren op de voet. Met mezelf sprak ik af;  “zodra de tijd is aangebroken dat een rolstoel onvermijdelijk is, neem ik de stap”.  

 

Het is zo ver! Een grote beslissing en mijn laatste sprankje hoop.

Ik kies zo lang mogelijk voor kwaliteit van leven, ondanks de risico’s. Simpelweg omdat iets anders niet bij me past. Ik wil niet afhankelijk worden van anderen en op dit moment lever ik helaas iedere dag een beetje in.

 

Omdat de HSCT behandeling in Nederland niet wordt aangeboden voor mensen met MS, ben ik genoodzaakt de behandeling in het buitenland te ondergaan. Deze behandeling wordt helaas niet vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Ik heb gekozen voor een ziekenhuis in Moskou, omdat ik vertrouwen heb ik de (hematoloog)arts en de behandelmethode die zij voeren.

Het is een grote stap en het feit dat de behandeling in het buitenland plaats gaat vinden, maakt het nog een stukje spannender. Voor mij is er echter geen weg terug, ik ga er voor 100% voor!